SOVA och BO 

 
                             
 

     SOVSÄCK 

  • Finns två typer av sovsäckar – dun eller syntet- och givetvis två läger om vilken som är bäst. Jag har en Marmot never summer (dun), och den trivs jag med och har aldrig frusit. Det är comforttemperaturen man skall titta efter vid köpet. För en fjällvandring i de nordligaste delarna av de nordiska fjällen bör comforttemperaturen inte vara varmare än noll grader, gärna minst 5 minus. Det är lättare att öppna upp sovsäcken om den är för varm än att ligga o frysa.
  • Köp inte en sovsäck som är onödigt stor. Det blir svårare att hålla sig varm i en för stor sovsäck.
  • Oberoende av vilken typ man väljer så är grundregeln glasklar. Håll sovsäcken torr! Förvara den alltid i en vattentät påse, gärna av tjockare slag. Tänk även på att vädra ur den efter en natts användning så kroppsfukten försvinner. Kan man inte hänga den någonstans, som på startbilden ovan, så lägg ut den på en sten.
  • Är medveten om att det kan bli problem med att hålla den torr om jag delar tält med en hund som är blöt efter en dag ute i regnet, så jag kommer förmodligen att komplettera med en vattenavvisande bivy från Cumulus. Ett vattentätt skydd som man stoppar in sovsäcken i. Skyddar då givetvis även från kondens och om man kommer år tältduken(Finns även i andra märken).

  • Rekommenderar en titt på Cumulus hemsida (polskt företag) eftersom de erbjuder att man kan specialdesigna sin sovsäck och få den som man vill ha den.
  • Ett alternativ till sovsäck är en quilt, som fungerar ungefär som ett täcke man spänner fast i liggunderlaget. Har inte testat detta, men man sparar in en hel del vikt, så det är populärt bland de som vandrar fjäderlätt.

   
Min sovsäck Marmot Never Summer                                                           Cumulus Panyam 600

                                   Med en comforttemp på -12                                                En säck jag rekommenderar, med en  comfort på -6         

 

Två lättviktsalternativ från Cumulus är:

        
X-Lite 400 , comfort på -1 och väger 575g                                              Quilt 450, comfort -1 och väger 710g

 
 
 
 

     LIGGUNDERLAG

  • Fryser man när man sover i tält beror det oftast inte på att sovsäcken är för dålig utan felet ligger hos liggunderlaget. Det är markkylan som kyler ner, så det gäller att skydda sig från den. Här talar man om R värde.
  • Ett uppblåsbart liggunderlag är att rekommendera, och då är ett högt R-värde viktigt för att hålla markkylan borta. Det bör inte vara under 3. Viktigt att tänka på är att de är öntåliga så man håller vassa saker borta från dem. Hur är det då med hundklor? Ett par barnsockar på tassarna kan hjälpa. Uppblåsbara underlag finns i många märken och modeller samt prisklasser. Jag har valt liggunderlag från Expeed. Skillnaden mellan de två jag har är, förutom formen, att Expeed Synmat 7 har en inbyggd pump som man med hjälp av händerna blåser upp. Det andra, Expeed Synmat hl-m har en medföljande påse man fyller med luft och sen pumpar in i liggunderlaget. Det är mindre, smidigare och lättare, men har ett sämre R värde (3,3 mot 4,9)
  • Ta även med ett vanligt liggunderlag. Det behöver inte vara helt, utan kan vara avklippt på hälften. Rasterna blir så mycket skönare om man har något att sitta/ligga på, och dessutom slipper man markkylan.  Även bra å ha under det uppblåsbara liggunderlaget i tältet. Dels för skydd men inte minst för att R värdet ökar ordentligt. Jag kommer dessutom att ha det som ett liggunderlag till Bozz i tältet

   
Expeed Synmat 7 med R värde 4,9       Expeed Synmat – hl-m med R värde 3.3


Den smidiga "påspumpen" som fylls med luft.
Påsen kan också användas som vattentät packpåse

 
 

 

 
 

     TÄLT och TÄLTNING

  • Viktigt att tänka på vid köp av tält är man tänker efter När på året och var man planerar att använda det. Ska man tälta under senare delen av sommaren, höst eller vår så bör man välja ett tre - säsongs tält.  De största tälttillverkarna är Fjällräven och Hilleberg, och det är också tyvärr de dyraste. Andra bra tillverkare är Helsport, Nordisk och det finns ytterligare bra och hyfsat billiga tält.
  • Nästa val blir att välja ett tunneltält eller ett kupoltält. Vill man spara vikt så vinner kupoltältet, vill man ha lite bekvämlighet så vinner tunneltältet. Tunneltältet står dessutom bättre vid hård blåst.


Mitt Fjällräven Akka Endurance 3. Här i Sareks hjärta- Skarja

 

Exempel på olika tält.



Fjällräven abisko endurance 2

      
Fjällräven Keb Dome2                                     Hilleberg Allak 2

  • En gyllene regel är att ha ett tält som är anpassat för en person mer än man är. Två personer + packning i ett tvåmannatält är trångt

  • Här gäller det att hitta ett tält som inte är alltför tungt. När det gäller tältstorleken är min uppfattning att det alltid är bättre att ha ett tält som är gjort för en person mer än man är. Det blir marginellt tyngre, men konforten och platsen blir mycket större. Absolut en vinnande detalj om man pga väder tvingas tillbringa någon/några extra dagar i tältet. Jag vill även ha en absid som åtminstone rymmer ryggsäcken och där jag kan fixa mat.

  • Vill man ha det lite skönare och torrare så är ett footprint att rekommendera. Då stänger man ute markfukten effektivt, och samtidigt skyddar man tältgolvet från vassa stenar mm. Men då tillkommer en liten vikt på ca 500g. Jag har kompletterat min tältutrustning, som idag består av ett Fjällräven Akka Endurance 3 med ett Fjällräven Abisko lite med footprint. Det blir en vikt på ca 2,4 kg + 0,5 kg. Sen kan man givetvis fixa till ett footprint själv av tex byggplast.
  • När det gäller val av tältplats finns det några tips som är värda att ha i åtanke.  Undvik att slå upp tältet i direkt anslutning till ett vattendrag. Vatten drar till sig kyla och avger lite extra fuktig luft på morgonen. Vatten och fuktig mark är dessutom ett favorittillhåll för fjällets odjur – myggen. En porlande bäck förstöra nattsömnen ordentligt. Finns där en höjd så slå upp tältet där, då slipper ni de värsta anfallen från hungriga myggor.
  • Få upp kroppsvärmen genom tex en åkarbrasa, lite löpning innan ni kryper ner i sovsäcken för natten. Kroppen skall fungera som ett element som värmer upp sovsäcken. Det är därför sovsäcken inte skall vara för stor. Ett annat tips är att fylla en vattenflaska med hett vatten. Kolla bara att korken är ordentligt åtskruvad!!! Bästa flaskan här är en Nalgenflaska som tål kokande vatten. En vanlig PET flaska klarar inte någon högre temperatur
  • Ta med ett sämskinn eller wettextrasa för att torka av tältet med. Insidan pga att det bildats kondens, och på utsidan om det regnat.
  • Om tältet är genomblött pga regn, koppla bort innertältet och packa ner det separat i en vattentät påse så undviker ni att yttertältet blöter ner det när det packas ihop.
  • Om ni är fler som ska slå upp tälten, försök undvika att sätta dem för nära varandra. Då ökar risken för att man skall snubbla på alla linorna som finns överallt utanför tälten. Dessutom stör man varandra mer. Men framförallt i fjällvärlden kan man få göra avkast på detta då det inte alltid är lätt att hitta en tältplats till flera tält.

   
Två olika tältplatser, där den sista är att föredra

  • Inför Gröna bandet har jag kompletterat min tältsamling genom att köpa ett nytt, mindre tält till Bozz och mig eftersom mitt Akka tält väger över 4 kg. Det har blivit många timmar framför datorn där jag tittat på tält. Kravet var att det ska vara ett tunneltält med stor absid. Valet föll på ett Fjällräven Abisko Endurance 2. Invigde det på vinterturen i Grövelsjön, och det fungerade perfekt till Bozz och mig.

 
     
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN